Гледай
на живо

Без забрана за пловдивчани да гледат от прозорците си шоуто

С пищна церемония за милиони Пловдив става евростолица на културата

Обрат в забраната за пловдивчани да отварят прозорците си по време на откриването на „Пловдив 2019“ – европейска столица на културата. Очаква се на 12 януари градът да покаже грандиозна церемония, с която да поеме домакинството на културен център на Стария континент. Припомням, че с официален документ, разпространен от Пловдивското 4-то РПУ, се забранява на пловдивчани, живеещи в близост до сцената – кула, на която ще се състои официалното откриване на „Пловдив 2019“да гледат церемонията от терасите си. Съобщението от полицията гласи: „задължават всички живущи да затворят прозорците и вратите на терасите с изглед към булеварда.“ От документа става ясно още, че не трябва да има хора по терасите и прозорците, забранява се снимането с фотоапарати със светкавици. Нарежданията на полицията са отпечатани на стотици листовки, разпространени в целия Пловдив.

На специален брифинг още вчера директорът на пловдивската полиция Атанас Илков огласи строгите мерки за сигурност, които ще бъдат в сила от 11 до 13 януари, но не коментира забраната за прозорците и терасите. Забраната обаче срещна мощен отпор в социалните мрежи. Така се стигна до днешната й отмяна. Старши комисар Илков обяви пред изданието Plovdiv24.bg, че, цитирам: „Факт е, че колегите са били максимално прецизни и са представили мерките по един начин, по който малко са се престарали. Листовките вече са премахнати.“  

Стана ясно още, че по улиците ще има патрули с автомати, но пък специални мерки по входове и изходите на града не се предвиждат. За откриването се очакват около специалната сцена – Вавилонска кула, изградена в самото сърце на Пловдив, между централните булеварди, над 30 000 души. Към мястото ще се влиза през 23 контролно-пропускателни пункта. Жандармерия, специални сили и специализирани отряди за борба с тероризма ще са в екипите, които ще проверяват всички, които искат да бъдат публика на събитието. Няма да бъдат допускани хора в нетрезво състояние, носещи огнестрелни оръжия и други опасни за здравето и живота предмети, както и пиротехнически средства. Със заповед на кмета Иван Тотев се забранява използването на дронове преди, по време и след официалното откриване на 12 януари.