Гледай
на живо

Безплатен градски транспорт в Париж

Гражданите над 65 години ще пътуват без пари

Градският съвет на Париж гласува предложение за безплатна карта за градския транспорт, от която ще се възползват 200 хиляди възрастни парижани. От юни се въвежда карта Navigo, с която безплатно ще се возят гражданите над 65-годишна възраст. 20 хиляди възрастни инвалиди ще продължат да се движат безплатно, както и досега. Градските власти са изчислили, че годишните разходи, свързани с тези отстъпки, възлизат на 12 милиона евро.

Кметът на френската столица Ан Идалго обяви, че до лятото трябва да бъде направено проучване и да се проведе дебат за въвеждането на безплатен обществен транспорт в града до 2020 г. За този срок трябва да бъде изготвен и икономически модел за градския транспорт.  

Дебатът за безплатния градски транспорт бе лансиран от Берлин през февруари, когато бе направено предложение към Европейската комисия да се тества безплатен обществен транспорт в пет града, за да се избегнат глоби за лош въздух. Във Франция мярката е въведена частично. Засега естонската столица Талин е единствената в ЕС, която има безплатен градски транспорт, при това от 2013 г.