София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БЕЗПЛАТНА ПРОВЕРКА В НАП И ЗА МЕСТНИ ДАНЪЦИ

В САЙТА НА ВЕДОМСТВОТО МОЖЕМ ДА ПРОВЕРИМ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ

9 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

    От днес вече можем да правим безплатни проверки за задълженията си за местни данъци и такси. Потребителите на електронните услуги на Националната агенция за приходите могат да направят проверка на сайта на ведомството, като за целта е необходим само или персоналният идентификационен код, който се издава безплатно, или електронен подпис. В сайта на приходната агенция могат да се проверят задълженията за над 200 общини в страната.
    Новата услуга е достъпна благодарение на Министерството на финансите, където по-голямата част от общините в страната изпращат данни за задълженията за местните налози.
    Задълженията, които ще бъдат показани в онлайн справката, се визуализират към определена дата. От НАП напомнят, че заплащането на местните данъци трябва да се направи по сметките на съответната община, където се намира недвижимият имот или по регистрация на моторните превозни средства. В следващите няколко месеца към нововъведението ще се присъединят и други общини.
    Повече информация за новата електронна услуга може да получите на телефон 0700 18 700 или на място в приходното ведомство.