София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Безплатни прегледи за рак на гърдата

Тази година в кампанията се включват 9 болници

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

За седма поредна година стартира кампанията за безплатни прегледи за рак на гърдата. Този път в инициативата се включват 9 болници в цяла България. 
 
Те са от София, Пловдив и Стара Загора. Столична община се включва за четвърта поредна година.  Организатор на територията на столицата е Първа АГ болница „Света София". В Университетската болница "Света Анна" консултациите вече започнаха, като още в първия ден безплатно са прегледани 26 жени. За щастие, сред тях няма случаи на злокачествено заболяване.
 
Новото за е, че през 2019-та в болница „Света София" и в още три ДКЦ-та на територията на столицта - 11-то, 29-то и 30-то ще се извършва диагностика  с иновативен апарат, като само при открито образувание над 3 мм., ще се насрочва преглед, което ще помогне повече от реално засегнатите да се възползват от безплатните прегледи.
 
Статистиката сочи, че всяка година у нас са диагностицирани около 4 000 жени с това заболяване. Месец октомври е приет за месеца за борба с рака на гърдата, а специалистите са категорични, че ранната диагностика може да спаси живот.