София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Безплатни прегледи за туберкулоза от днес

Започва Седмица на отворените врати за профилактика на болестта

6 годиниЗдраве 5 Боряна Райчева

От днес започва седмица на отворените врати, посветена на туберкулозата. В периода 11-15 декември ще бъдат провеждани безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза във всички областни градове на страната, съобщават от МЗ.Това е четвъртата кампанията за тази година и дава възможност на всеки да провери статуса си безплатно, без значение дали е здравно осигурен. Инициативата се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза" (2015-2018) към Министерството на здравеопазването и е финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

По време на „Седмицата на отворените врати” на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

До 2030 година туберкулозата в България трябва да е ликвидирана, предвижда 10-годишната програма за България на Глобалния фонд, която приключва до края на 2018 г.