София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

Стартира кампания за профилактика на болестта

6 годиниЗдраве 5 Боряна Райчева

Стартира кампанията „Дни на отворени врати за борба с туберкулозата“. Редица болници в страната ще извършват безплатни профилактични прегледи за туберкулоза. Поводът е предстоящият Световен ден за борба с туберкулозата – 24 март, който тази година ще премине под надслов „Търсят се: Лидери за свят без туберкулоза“.

През последните години в страната ни се наблюдава тенденция за намаляване на заболеваемостта – от 39.1 на 100 000 през 2006 г. до 21.3 на 100 000 през 2016 г. Спадът се дължи на предприетите дейности за превенция и контрол на туберкулозата на национално и регионално ниво.

По данни на Световната здравна организация през 2016 година 10,4 млн. души са се разболели от туберкулоза, а 1,8 милиона са починали от болестта. Над 3 млн. души не достигат до здравни грижи, като голяма част от тях живеят в крайна бедност и попадат в групата на най-уязвимите за туберкулоза лица. Това са мигранти и търсещи убежище хора; употребяващи наркотици; проституиращи; маргинализирани възрастни хора, жени и деца.

От 12 до 16 март тази година Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Стамен Илиев" в Монтана ще проведе прегледи за профилактика на болеста, съобщиха от здравното заведение. През тези дни всеки желаещ ще може да си направи преглед, анамнеза и рентгеново изследване за туберкулоза с цел ранно откриване на болестта. Своя статус по отношение на "жълтата гостенка" ще могат да проверят и хора, които не са здраво осигурени, уточниха от болницата.
Областната болница в Сливен от днес също ще се извършва безплатни прегледи за туберкулоза, съобщиха от болничното заведение. Всеки ден от 12 до 16 март, от 8 до 12 часа, ще се провеждат скринингови изследвания по Програмата за превенция на туберкулозата в България към Министерството на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.