София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Безпокойство и страх по случай премиерата на филма „Жокера“

Повишени мерки за сигурност ще има в много кина в САЩ

5 годиниКултура 1 Боряна Райчева

Световната премиера на филма „Жокера“ е днес. Критиците на продукцията я осъждат заради това, че лентата възхвалява един убиец и по този начин би могла да вдъхнови потенциални криминални актове.

Филмът, който е с участието на известния актьор Хоакин Финикс, е посветен на маргинализиран клоун, който се развилнява и започва серия от убийства.

Брайън Лоури от CNN казва, че историята е разказана по начин, който цели да предизвика емпатия у зрителите и положителна идентификация с главния герой.

Действието на лентата се развива през 1981 г. и се фокусира върху историята на Артър Флек, провален стендъп комик, който поради разочарованието от кариерата си се обръща към убийствата в Готам Сити.

Още преди официалното излизане на филма, пред компанията Уорнър Брос имаше протести на семейства на загинали при масови стрелби, които се опасяваха, че продукцията би могла да предизвика следващи брутални убийства.

Безпокойството, свързано със световната премиера на филма, расте с оглед на факта, че през 2012 г. имаше масова стрелба в Аврора, Колорадо, по време на премиерата на „The Dark Knight Rises” - друг филм за Батман – в САЩ. 12 души загинаха по време на атаката и още стотици бяха ранени.

Очаква се в САЩ да има повишени мерки за сигурност в много кина.