София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БЕЗУМИЕТО „АГРЕСИЯ В УЧИЛИЩЕ“

СПОРЕД ВАЛЕНТИН СТОИЛОВ АГРЕСИЯТА СЕ ЗАРАЖДА В СЕМЕЙСТВОТО

9 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Валентин Стоилов, гост в предаването „Делници“,  училищен психолог и част от фондацията "Цветан Цанов". Фондацията е създадена с името на 12-годишния Цветан, убит на 23.08.2011г. от 16-годишен негов познат.
Провокиран от зачестилите случаи на агресия в училище, Валентин Стоилов споделя, че в днешно време честото отсъствие на бащината фигура в семейството е феномен и една от причините за възникването на агресия. Нещата се зараждат в семейството и именно от там трябва да се тръгне.
Времето преди и сега се дели именно от наличието на агресия у българските ученици. Ситуацията е различна, а днес прецедент са случаите на убийства между съученици, гимназисти и изобщо млади хора.
Ако преди да посегнеш на учител е било невъзможно, то днес тази фигура е с друг статут. Учителите често са обект на подигравки, зачестяват случаи и на посягане върху учителския авторитет.
А когато знаят, че са снимани, желанието на учениците да изразява агресията си се засилва.
Безумно е, вината е във всички, няма повече или по-малко виновни. В такъв случай амбицията е към работа за общото благо и е по-добре да си подадем ръка, коментира Валентин Стоилов.  
В днешно време обществената ангажираност на учениците  е ниска, младият човек не е наясно с какво му се занимава.