София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Безвластие в Македония

Изтича мандатът на кметовете и няма кой да насрочи избори

7 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Политическата криза в Македония се задълбочава, след като парламентът не може да започне работа вече три месеца след парламентарните избори на 11 декември. Изборите бяха спечелени от ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски, но партията има 51 депутати от 120 и се провали в опита си да състави правителство.

Заедно с това парламентът не е в състояние да си избере председател, за да започне работа.

Президентът Георге Иванов отказа да връци мандат за съставяне на кабинет на лидера на Социалдемократическия съюз Зоран Заев, който разполага с 49 депутата, но разчита, че ще получи подкрепа от албанските партии.

При неработещ парламент ситуацията се влошава допълнително, тъй като на 22 март изтичат правомощията на всички кметове, избрани на първи тур на местните избори преди 4 години, а седмица по-късно  - и на тези, избрани на втори тур.

Ако парламентът не насрочи местни избори до 22 март, властта в Македония може да се окаже напълно нелегитимна.

ЕС и САЩ упражняват натиск върху президента да даде мандат на Зоран Заев, но държавният глава отказва и обвинява лидера на социалдемократите, че се е съгласил с т.нар. Тиранска платформа, според която албанският език да стане втори официален и да се въведат албански държавни символи.

Пресата в Скопие твърди, ч Заев е събрал 67 подписа за свикване на парламента при необходими 60, но засега няма насрочено заседание.