София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БГ пчеларите очакват помощ от Европа

Притеснени са от евентуалния безмитен внос на мед от Меркосур

4 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Днес на семинар в Европарламента по проблемите на пчеларството председателят на Областния пчеларски съюз в Търговище Елена Стоилова заяви, че пчеларите разчитат на директно подпомагане от Европа.

Форумът е организиран от българския евродепутат Андрей Слабаков и италианския му колега Пиетро Фиоки. В него се включиха 25 български пчелари и техни колеги от Италия, Полша и Белгия.
Елена Стоилова е обезпокоена от това, че от известно време има проблеми със здравето на пчелите и често се случва да изчезват колонии. Причините, по думите й, са климатичните промени, но най вече агресивното земеделие с употреба на пестициди. ЕС забрани вече четвърти пестицид, което обаче, според Стоилова, е само малка крачка.
Вече е регистрирана гражданска инициатива от страна на ЕК, която, ако успее да събере 1 млн. подписа в рамките на ЕС, ще постави началото на постепенна абсолютна забрана на използването на пестициди.
Стоилова подчерта обаче, че много трябва да се внимава с това, защото пълната забрана на пестицидите означава, че те ще се заместят с нещо друго.
Пчеларите са притеснени и от евентуалното сключване на споразумение за свободна търговия между ЕС и Меркосур - междудържавно обединение в Южна Америка, което ще даде възможност за безмитен внос на мед.
Елена Стоилова предупреди, че очакванията са за 45 хил. тона безмитен внос на мед годишно, което изправя на нокти всички пчелари в ЕС.
По думите й, ако това се случи, много пчелари у нас ще се откажат от дейността си.