София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Би Би Си: Българите се топят

До 2050 година ще са под 5,5 милиона

6 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

През 1989 г. в България живеят почти девет милиона души. Сега са малко над седем милиона. До 2050 г. се очаква да бъдат по-малко от 5,5 милиона. Българите са най-бързо топящата се нация в света. Това се казва в репортаж на Рут Александър, излъчен от Би Би Си.

В репортажа се се посочва, че българските села бързо се обезлюдяват, като по-младите търсят работа в градовете и чужбина, а по-старите доживяват дните си.

Когато комунистите поеха властта след Втората световна война, те колективизираха земеделието и хиляди хора започнаха работа в новите заводи. След рухването на комунизма и краят на ТКЗС-тата обаче процесът на обезлюдяване на селските райони се изостри, пише още в репортажа.

Правителството предприема мерки, за да се опита да се справи с обезлюдяването чрез увеличаване на раждаемостта като например се финансират опити за забременяване ин витро, допълнителни грижи за децата и политика, която да привлича българите зад граница да се завърнат, се казва още в публикацията.

Цитиран е вицепремиерът Валери Симеонов, който казва, че България не се нуждае от необразовани бежанци и не смята, че това е начин за справяне с демографската криза. Според него дори бежанците да са квалифицирани, те също трудно ще се впишат, тъй като имат различна култура и навици.