София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Бил Гейтс в опит да насърчи птицевъдството

Филантропът ще дари 100 000 пилета на бедни страни

8 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Милиардерът Бил Гейтс ще дари 100 000 пилета на бедни страни. Целта му е да насърчи птицевъдството като начин за борба с крайната бедност.

Гейтс обяви новата си инициатива, изправил се пред клетка с пилета на 68-ия етаж на нюйоркски небостъргач, предаде Ройтерс, цитирани от 24chasa.bg.

Пилетата ще бъдат изпратени в селски райони в над 20 развиващи се страни като Буркина Фасо и Боливия. Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" е на мнение, че отглеждането и съответно продаването на пилета може да измъкне доста семейства от бедността. Фермер, развъждащ по 250 пилета на година, може да изкара 1250 щатски долара.

В Западна Африка само 5 процента от домакинствата се занимават с отглеждане на пилета, а според Гейтс делът им трябва да е поне 30 %.

Филантропът смята, че поговорката "Дай на човека риба и ще го нахраниш за един ден. Научи го как да лови риба и ще го нахраниш за цял живот" важи с пълна сила, ако в този случай рибата се замени с пиле, а риболовът - с птицевъдство. Няма друга инвестиция с такава възвръщаемост като отглеждането на пилета, категорично заяви създателя на „Microsoft” Бил Гейтс.