Гледай
на живо

Бисер Петков: Обещанията за ръст на заплатите не е предизборно

Доходите у нас нарастват, средната заплата вече е над 1700 лв

Бисер Петков: Обещанията за ръст на заплатите не е предизборно В България доходите на работещите нарастват. За първи път през декември средната работна заплата мин... thumbnail text

В България доходите на работещите нарастват. За първи път през декември средната работна заплата минава 1205 лв., а средно-месечната е над 1700 лв., съобщи социалният министър Бисер Петков. Не мисля, че обещанията за ръст на заплатите с 10 % през следващата година е предизборно, каза той.

20 милиона лева повече са раздадени като финансова подкрепа на хората с трайни увреждания този месец благодарение на новите правила за отпускане на помощите. Изплащането вече е започнало от 12-ти февруари, каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Според данни на Агенцията за социално подпомагане над 575 000 души са получили помощи за януари, 78 000 за първи път са включени в получаването на социални помощи от държавата, 400 хиляди вече взимат по-висока сума от преди, уточни министърът.

Обсъжданият ръст на стандартите за услугите е по-висок от този на минималната заплата. По думите на министър Петков, първата мярка от новоприетия закон за хората с увреждания е изплащането на новата месечна финансова подкрепа от 12 февруари. Според данни на Агенцията за социално подпомагане над 78 000 души са получили през януари за първи път социални помощи от държавата, заяви още той.