София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

"Битката ни с "Пътна инфраструктра" тепърва започва"

Създателите на софтуер с е-винетки в "Честно казано"

5 годиниИкономика 7 Боряна Райчева

Доказали сме, че държавата не го прави добре - затова нашата битка срещу ламята Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) тепърва започва. Това споделиха младите предприемачи Мартин Димитров и Лиляна Деянова в "Честно казано" с Люба Кулезич по телевизия Евроком.

Двамата са основатели и съдружници във фирмата за софтуер за издаване на електронни винетки, на които ръководството на АПИ попречи да започнат реална работа с най-различни непазарни хватки.

"Оказа се, че има писмо с лъжа от страна на агенцията, в която ни казват, че сме допуснали грешка в документацията". 

"Държавата е администрация, не е софтуерна компания, единствената й работа е да събира данъци и да администрира", каза Мартин Димитров. 

"Ние сме много добри в интернет, имаме мобилно приложение, има едно недоволстово на хората срещу несправедливите неща, макар и да са недостатъчно да излязат на улицата", каза Лиляна Деянова.

Според нея няма в ЕС нито една държава, която да глобява гражданите за грешка с електронните винетки. "Проучили сме много добре всички системи за винетки в Европа - нормално е да няма мотивация при една фирма при тези условия", каза още Деянова.

Според Мартин Димитров двамата не "са хората с интерес". "Бяхме поставени в ситуацията, когато в един свободен режим сме принудени да се оттеглим", каза той.

По думите на двамата дори близките и приятелите им предлагат да се "договорят" с фирмите - монополисти за издаване на винетки, които вече работят с АПИ.

Става дума за пазар от 84 млн. лв.: "Ние не считаме, че трябва да сме само ние, трябва да има поне 10 фирми, защото пазарът е огромен, Европа също казва това, че не бива да бъде така". 

Според Димитров общият опазар за винетките и тол таксите прави около 1 млрд. лв. "Това каза и премиерът, че тол системата е печатница за пари, а и в Европа е така - с тези средства трябва да имаме пътища като в Австрия и Германия". "И това сигурно постепенно ще се случи", обобщи Мартин Димитров.