София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Битката за Македония продължава

Местни избори в югозападната ни съседка

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Остават часове до местните избори в Македония. Около 1 800 000 избиратели могат да гласуват за кметове и общински съветници във вот, който е важен за правителството на лидера на социалдемократите Зоран Заев от гледна на потвърждаване на статуквото, създадено след парламентарните избори в края на миналата година.

Парламентарните избори бяха спечелени от ВМРО-ДПНЕ, който доби 51 мандата, но Социалдемократическият съюз с 2 по-малко успя да формира мнозинство с помощта на албанските партии. Премиерът Зоран Заев направи отстъпки на албанците, стопли отношенията с България и донякъде с Гърция и заявява, че ще води Македония към бързо членство нв НАТО и ЕС дори с цената на компромис за името.

ВМРО-ДПМНЕ от своя страна също подкрепя членството в евроструктурите, но не е съгласна на отстъпки за името.

19 партии и коалиции са издигнали 260 кандидати за кметове в 80 общини, а в резултатите ще покажат дали Зоран Заев ще успее да затвърди пробива или ВМРО-ДПМНЕ ще получи шансове да се върне във властта.

Последните проучвания показват относително равенство между двете основни сили, като ключово може да се окаже това как ще гласуват албанците.