София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Битката за пакет „Мобилност“ не е изгубена

Това заяви изпълнителният директор на Съюза на превозвачите Йордан Арабаджиев

пропускане
4 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

„Битката по пакета “Мобилност” не е изгубена. След вчерашното гласуване беше очертана рамката за следващите преговори. Ще трябва да се съобразим с нея. В следващата седмица Транспортната комисия на ЕК ще вземе решение за триалози.“ Това заяви изпълнителният директор на Съюза на превозвачите Йордан Арабаджиев в интервю по БНТ.

"Най-вече сме против прибирането на празен камион на всеки 3-4 седмици. Дигиталната търговия се развива с големи темпове, а те искат от пазара да излязат голям брой тежкотоварни автомобили. Това прибиране ще доведе до сериозен негативен ефект върху опазване на околната среда. Ще се увеличат празните курсове", разкри изпълнителният директор на Съюза на превозвачите.

"И българското правителство, и евродепутатите ни полагат много сериозни усилия в тази посока", заяви експертът.

"Не отричаме мобилния пакет, но не трябва да се застрашава бизнесът. И работниците, и превозвачите ще бъдат достатъчно защитени, когато имаме един балансиран пакет. Румъния ще е толкова засегната, колкото и ние. Този пакет раздели Европа на Източна и Западна", завърши Йордан Арабаджиев.