София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БЮДЖЕТ 2016 – КОЛКО И ЗА КАКВО?

БИЗНЕС, КАБИНЕТ И СИНДИКАТИ ЗА ПАРИТЕ В ДЪРЖАВАТА ПО СЕКТОРИ

8 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

Правителството, бизнесът и синдикатите обсъдиха бюджета за догодина, както и паритге за Здравната каса и общественото осигуряване. Сред основните точки, бяха средствата за пенсии, транспорт и инфратруктура.
Най-горещата от тях обаче се оказа минималната работна заплата. От 1 януари тя ще бъде 420 лева, а до 2018 г. се очаква покачването й до 460 лв. И докато синдикатите бяха „за“ скока, бизнесът остана „против“.
Между заложените проблеми са тези с безработицата. Управляващите целят спад с над 9%. Дефицитът да стане 2% от 2016-а и 1% до 2018 г. също е сред плановете на министър Горанов и неговите колеги.
От средата на другата година пък се готви покачване на пенсиите с 2,5%.
Актуализация на бюджета до декември няма да има. Финансовото министерство заложи 880 млн. лв. повече за 2015-а г, които да отидат за изпълняване на европроекти и подпомагане на въоръжените ни сили. Синдикатите се обявиха против втората мярка.
Горанов заяви, че увеличението в парите се налага заради недокрай свършената работа на някои ведомства, които по обясними причини не са изпълнили реформите, заложени в началото на програмния период. "Независимо, че е вярно, че ако се мести гробище, не може да разчиташ на помощ отвътре, все пак тази инициатива за промяна в отделните сектори би трябвало да среща подкрепа от самите ресорни министри.", допълни още той.
Финансовият министър беше категоричен, че сектор „Транспорт“ е сред основните приоритети за бъдещо субсидиране от държавата, като най-много средства ще отидат за покриване на „дупката“ в железниците. За пътища също няма да липсват пари. Предвижда се догодина автомагистрала „Хемус“ да бъде завършена в разклона за Плевен и Ловеч.
Нови 129 млн. лв. за НЗОК пък се предвиждат в новия бюджет. Министър Петър Москов обаче беше категоричен, че парите няма да отидат за покриване на тазгодишен дефицит. Той отговаряше пред бизнеса и синдикатите за исканото въвеждане на данък „Обществено здраве“. От търговците на въпросните вредни храни и напитки нападнаха Москов с думите, че законът цели ликвидиране на българското производство. Те допълниха, че над десет хиляди работни места ще бъдат загубени в следствие въвеждане на данъка, което неминуемо води до вреди в държавния бюджет от 40 млн. лв. за изплащане на създадената безработица.
Според министър Москов обаче целта на нововъведението в здравния сектор е съвсем различна.
Бюджетът за 2016 г. ще бъде гласуван утре на извънредно заседание на кабинета.