Гледай
на живо

Бюджет 2019: Над 5 милиарда за здраве

БСП дава бюджета на НЗОК на Конституционния съд

Бюджет 2019: Над 5 милиарда за здраве На извънредно заседание на парламента днес бе приета рамката на бюджета на Националната здравноосигу... thumbnail text

На извънредно заседание на парламента днес бе приета рамката на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2019 година.

91 народни представители гласуваха "за", 51 - "против", а 12 се въздържаха. В бюджета за 2019 г. е предвидено държавата да отпусне 490 млн. лева повече в сравнение с 2018 година.

В бюджета на Държавното обществено осигуряване разчетите са ясни - минималната заплата ще бъде увеличена с 50 лева и ще стане 560 от 1 януари. Всички пенсии ще са с 5,7% по-високи от 1 юли. Тогава е и датата, когато се вдига таванът на пенсиите. Най-богатите пенсионери вече ще взимат 1200 лева, а не 900, както досега.

За работещите максималният осигурителен доход се увеличава на 3000 лева. Управляващите поискаха поименна проверка на кворума в пленарната зала и глоба от 750 лева за отсъстващите депутати. БСП демонстративно напуснаха залата.Реформата да се преобразуват и Агенцията по трансплантации и Фондът за лечение на деца беше приета. Сега дейността им ще премине към НЗОК. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, заяви, че ще даде бюджета на НЗОК на Конституционен съд. Причината - през преходните и заключителните разпоредби на бюджета на здравната каса се изменят 18 други закона.

Нинова изброи и част от законите, които се променят - Изборния кодекс, Закона за обществените поръчки, Закона за данъците върху доходите на физическите лица, Закона за закрила на детето - общо 18 според нея. 

Нинова изтъкна, че по време на 4-часовите дебати от ГЕРБ са се изказали веднъж, а от другата формация във властта - Обединените патриоти, нито веднъж. Тя подчерта, че в програмата на правителството здравеопазването езаписано като основен приоритет.