София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бюджет 2019: Над 5 милиарда за здраве

БСП дава бюджета на НЗОК на Конституционния съд

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

На извънредно заседание на парламента днес бе приета рамката на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2019 година.

91 народни представители гласуваха "за", 51 - "против", а 12 се въздържаха. В бюджета за 2019 г. е предвидено държавата да отпусне 490 млн. лева повече в сравнение с 2018 година.

В бюджета на Държавното обществено осигуряване разчетите са ясни - минималната заплата ще бъде увеличена с 50 лева и ще стане 560 от 1 януари. Всички пенсии ще са с 5,7% по-високи от 1 юли. Тогава е и датата, когато се вдига таванът на пенсиите. Най-богатите пенсионери вече ще взимат 1200 лева, а не 900, както досега.

За работещите максималният осигурителен доход се увеличава на 3000 лева. Управляващите поискаха поименна проверка на кворума в пленарната зала и глоба от 750 лева за отсъстващите депутати. БСП демонстративно напуснаха залата.Реформата да се преобразуват и Агенцията по трансплантации и Фондът за лечение на деца беше приета. Сега дейността им ще премине към НЗОК. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, заяви, че ще даде бюджета на НЗОК на Конституционен съд. Причината - през преходните и заключителните разпоредби на бюджета на здравната каса се изменят 18 други закона.

Нинова изброи и част от законите, които се променят - Изборния кодекс, Закона за обществените поръчки, Закона за данъците върху доходите на физическите лица, Закона за закрила на детето - общо 18 според нея. 

Нинова изтъкна, че по време на 4-часовите дебати от ГЕРБ са се изказали веднъж, а от другата формация във властта - Обединените патриоти, нито веднъж. Тя подчерта, че в програмата на правителството здравеопазването езаписано като основен приоритет.