София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бюджетът на НЗОК за 2018г.- смъртна присъда за пациентите

Това твърдят от пациентски организации

6 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

На състояла се дискусия представители на федерация „Български пациентски форум“ обявиха, че новия бюджет на НЗОК за 2018г. обрича на смърт пациентите. Ето и какви са мотивите им.
Две са основните точки в проектобюджена на НЗОК, срещу които възстават от пациентската организация. Те включват забраната за финансиране от Касата на нови медикаменти за лечение на редки заболявания и забрана за одобряване на нови клинични пътеки.
Венелина Милева е изпълнителен директор на столична болница. Тя разаказа за трудностите, които новият бюджет на Касата създава за лечебното заведение, което тя управлява.
Потърпевши от заложените икономии в бюджета на НЗОК са и част от пациентите на д-р Богданов.
От телевизия „Евроком“ потърсихме за коментар НЗОК, откъдето ни препратиха към Надзорния съвет на Касата и по-конкретно към председателя му -заместник-мистъра на финансите Кирил Ананиев. От пресцентъра на Финансово министерство обясниха, че Ананиев е твърде зает и затова няма време да вземе отношение. Коментар отказа и заместник-мистърът на здравеопазването Мирослав Ненков, като от пресекипа му обясниха отказа  с мотива, че Надзорният съвет на касата само гласува бюджета, съставен от нея и така отново ни препратиха към НЗОК.
И докато институциите си прехвърлят услужливо топката едни на други и отказват да вземат отношение, проектозаконът в този му вид е на път да бъде одобрен и от бюджетната комисия на Народното събрание, превръщайки неопределен брой български граждани, страдащи от редки заболявания, в жертва на икономията.