Гледай
на живо

Бюджетът на НЗОК за 2018г.- смъртна присъда за пациентите

Това твърдят от пациентски организации

Бюджетът на НЗОК за 2018г.- смъртна присъда за пациентите На състояла се дискусия представители на федерация „Български пациентски форум“ обявиха,... thumbnail text
На състояла се дискусия представители на федерация „Български пациентски форум“ обявиха, че новия бюджет на НЗОК за 2018г. обрича на смърт пациентите. Ето и какви са мотивите им.
Две са основните точки в проектобюджена на НЗОК, срещу които възстават от пациентската организация. Те включват забраната за финансиране от Касата на нови медикаменти за лечение на редки заболявания и забрана за одобряване на нови клинични пътеки.
Венелина Милева е изпълнителен директор на столична болница. Тя разаказа за трудностите, които новият бюджет на Касата създава за лечебното заведение, което тя управлява.
Потърпевши от заложените икономии в бюджета на НЗОК са и част от пациентите на д-р Богданов.
От телевизия „Евроком“ потърсихме за коментар НЗОК, откъдето ни препратиха към Надзорния съвет на Касата и по-конкретно към председателя му -заместник-мистъра на финансите Кирил Ананиев. От пресцентъра на Финансово министерство обясниха, че Ананиев е твърде зает и затова няма време да вземе отношение. Коментар отказа и заместник-мистърът на здравеопазването Мирослав Ненков, като от пресекипа му обясниха отказа  с мотива, че Надзорният съвет на касата само гласува бюджета, съставен от нея и така отново ни препратиха към НЗОК.
И докато институциите си прехвърлят услужливо топката едни на други и отказват да вземат отношение, проектозаконът в този му вид е на път да бъде одобрен и от бюджетната комисия на Народното събрание, превръщайки неопределен брой български граждани, страдащи от редки заболявания, в жертва на икономията.