София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бюджетната комисия гледа застрахователните промени

Депутатите обсъждат и президентското вето върху бюджетните закони

5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Бюджетната комисия в парламента обсъжда днес ветото на президента Румен Радев върху бюджетните закони за догодина.

Държавният глава изрази възражения срещу текстовете, с които се увеличава данъкът върху стари автомобили. С въвеждането на екологичен компонент във формулата за данъка върху автомобилите, между 70 и 80% от колите у нас ще се окажат с по-висок данък, защото са стари и с нисък или без екостандарт.

И докато президентът Радев твърди, че така се утежняват разходите на хората, управляващите смятат, че промените няма да натоварят сериозно бюджета на българина.

Депутати от бюджетната комисия ще гледат на второ четене и промените в лимитите по обезщетенията от застраховката "Гражданската отговорност".

С тях се предвижда обезщетение да могат да получават далечни роднини на загиналия, но до 5000 лева, а за най-близкия семеен кръг неимуществените щети няма да имат таван.

Идеята е така да се потуши напрежението сред българите и цената на "Гражданската" да не се вдигне. Все още обаче не е ясно какво ще покажат сметките на застрахователите.