София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Биволъ: ОПГ от Италия внася боклука за ТЕЦ-овете на Христо Ковачки

През 2013 г. корабът им с отпадъци е спрян в Румъния

5 годиниКрими 4 Боряна Райчева

Трафиканти на отпадъци от Италия доставят боклука за ТЕЦ-овете на енергийния бос Христо Ковачки, гласи новото разследване на сайта за разследваща журналистика „Биволъ“ в партньорство с RISE Romania и Investigative Reporting Project Italy (IRPI).

„Разследваният в Италия за незаконен трафик на отпадъци Серджо Гозза доставя чрез фирмата Ecoexport S.r.L. боклука, който се изгаря в ТЕЦ-овете, свързвани с Христо Ковачки“, гласи разследването.

Серджо Гозза отдавна доставя боклук за изгаряне в България и Румъния, където е спрян, пише в статията.

От разследването става ясно, че през юли 2010 г. Серджо Гозза е задържан заедно с още 16 заподозрени при операция на прокурори в Неапол и Анкона, след което е поставен под домашен арест.

Групата е обвинена във фалшифициране на резултати от лаборатория за нивата на арсен в 150 000 т боклук предназначен за Германия.

Според прокурорите обвинените са били „напълно наясно с ролята си в сложна схема за нелегално складиране на боклук“. До присъда обаче не се стига поради изтекла давност.

Разследващите журналисти установяват, че Серджо Гозза стои и зад скандал с изгаряне на италиански отпадъци в Румъния в циментови фабрики на Holcim.

През 2013 г. кораб, превозващ 2 700 тона отпадъци (RDF) от завода “Деко” в Абруцо е задържан за месеци на пристанището на гр. Констанца в Румъния. Износител на товара е Серджо Гозза чрез фирмата от Бреша Eco Valsabbia.