София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бивш посланик: Историята на Северна Македония идва от партийни пропагандисти

Проблемът със Северна Македония е политически, не научен

4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Да се смята, че не трябва да се прави нищо по въпроса със Северна Македония е грешно. Ние най-добре знаем какви са проблемите. Проблемът със Северна Македония е политически, не е научен. Нашите колеги не смеят да излязат от политическата рамка. Това заяви проф. Ангел Димитров, съпредседател на Българо-северномакедонската комисия по историческите и образователните въпроси и бивш посланик на България в Северна Македония.
Проф. Димитров коментира още, че историческата наука в Северна Македония е млада и идва от партийни пропагандисти.
За специалистите е ясно как е създаден този език. Ако погледнем исторически, първите книжовници, които пишат от началото на 19 век, те самите го наричат български, изобщо не им е идвало на ум да го нарекат македонски. През 44-45 година две комисии се събират, за да реконструират нова езикова система – целта е да се разграничи езикът от литературния български. Така се създава днешният македонски език, коментира експертът.
Появата на комисия е политическо решение. Всичко е на нивото на политиката. Ние вършим своя научен анализ и се стараем с аргументи да помогнем, но всичко е в сферата на политиката, допълни бившият посланик на България в Северна Македония.