София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Бивш шеф на БНР: Заради политически натиск спря сигналът на БНР

„Ако техническият директор е виновен, в радиото цари хаос“

4 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

По никакъв начин свободата на словото и независимостта на медиите не биват да бъдат засягани. Сегашната криза в БНР е кулминацията на всичко онова, което се случваше в обществената медия. Това е безотговорност на органа, който трябва да регулира медийната среда и Съвета за еликторнни медии. В този орган в момента нито една от тези пет жени не притежава необходимия управленски и професионален опит, за да могат да се яват компетентни хора за генерален директор. Това заяви в ефира на телевизия Евроком в предаването „Честно казано в Люба Кулезич“ бившият генерален директор на Българското национално радио.

Той припомни, че преди две години радиото е изпаднало в невъзможност на пусне националния химн, като допълни, че сега един генерален директор си е позволил да бъде изключен сигнала на програма Хоризонт.
По неговите дума това означава, че страната изпада в извънредно положение.

„Комично изглежда, когато генералният директор на общественото радио дава интервю и казва, че ще зачита медията от политически натиск, след като очевидно, заради някакъв политически натиск си позволяват да изключат сигнала“, коментира журналистът.

Бившият генерален директор на Българското национално радио Валери Тодоров поясни, че ако допуснем, че техническият директор е виновен, тогава значи, че в радиото цари хаос.

„Колегите от СЕМ нямат капацитета да направят избора за генерален директор и много ми е странен начинът, по който избират “.

„След толкова кризи, свързани с националното радио през последните 7-8 години, смятам, че този орган трябва да бъде изцяло реорганизиран. Ако в този сулач не се стигне до оставка на генералния директор на, най-добре е да подаде оставка СЕМ“, заяви още той.