София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БИВШИЯТ ДЪРЖАВЕН СЕКРЕТАР НА САЩ ХЕНРИ КИСИНДЖЪР СЕ СРЕЩНА С ВЛ. ПУТИН

КИСИНДЖЪР СЛЕД СРЕЩАТА С ПУТИН: РУСИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ВЪЗПРИЕМА КАТО НЕОТМЕНИМ ЕЛЕМЕНТ НА ВСЯКО ГЛОБАЛНО РАВНОВЕСИЕ

8 годиниПолитика 16 Боряна Райчева

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър се срещна с президента на Русия Владимир Путин. След срещата Кисинджър публикува в The National Interest своите виждания за руско-американските отношения. Руската телевизия „Дождь“ откроява основните акценти.
 
·         Отношенията между САЩ и Русия в момента вероятно са по-лоши, отколкото бяха преди края на Студената война. Специалистите и в двете страни считат, че Москва и Вашингтон са навлезли в нова фаза на противопоставяне и едва ли ще могат да си сътрудничат ефективно по въпросите на световния ред.
·         Русия и САЩ трябва да си сътрудничат. Страните трябва да разработят концепция за партньорство, в което да бъдат определени ролите, които всяка от страните ще има във формирането на новия международен ред и да бъдат съгласувани концепциите за подход към този ред.
·         Русия и САЩ трябва да си сътрудничат не само помежду си, но и с други държави. В света днес има безпрецедентна нестабилност. Заплахите възникват заради разрушаването на държавната власт и увеличаващия се брой на неконтролируемите територии. Тези проблеми не могат да бъдат решени само от една държава, затова САЩ трябва постоянно да си сътрудничат с Русия и други държави.
·         Украйна трябва да стане мост между Русия и Запада, а не преден пост на една от страните.
·         Ако САЩ и Русия работят съвместно в Сирия, заедно с другите големи държави, те могат да създадат модел за мирно уреждане не само на конфликта в Близкия Изток, но вероятно и в други части на света.
·         През последните няколко години Вашингтон и Москва си сътрудничеха само епизодично и прогрес нямаше. Това не е учудващо: дискусиите се водеха отвъд пределите на уговорения стратегически формат.
·         Русия трябва да се възприема като неотменим елемент на всяко ново глобално равновесие, а не само като заплаха за САЩ.
 
Източник:  tvrain.ru