София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Бившият шеф на ДАБЧ излиза от ареста

Пускат го срещу гаранция от 100 000 лв.

пропускане
5 годиниПравосъдие 6 Боряна Райчева

Апелативният специализиран наказателен съд пусна бившия шеф на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев на свобода срещу сумата от 100 000 лева. Това се случи, след  като в днешното си заседание магистратите прецениха, че трябва да изменят мярката за неотклонение на Харалампиев от "задържане под стража" в по-лека, а именно "парична гаранция".
 
Пред медиите адвокатът на обвиняемия Николай Кокинов коментира, че решението на втората инстанция е справедливо. Кокинов обясни още, че познатите и близките на клиентът му ще опитат да съберат исканата сума, за да излезе той на свобода.
 
Припомняме, че в Харалампиев беше арестуван в края на октомври 2018-та година след разследване на корупционна схема за незаконно издаване на удостоверение за българско гражданство. Тогава при акцията бяха задържани над 20 души, като след това обвинения бяха повдигнати само на четирима от тях.Харалампиев и секретарят на агенцията Красимир Томов бяха задържани под стража.
 
В края на миналия месец спецсъдът остави в ареста бившия шеф на ДАБЧ, след като той за първи път поиска по-лека мярка за неотклонение.