София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Бизнесмен с влияние държи една от фермите за кожи“

Инициативен комитет поиска от премиера забрана за добива на ценни кожи

пропускане
5 годиниАгро 2 Боряна Райчева

С протест под прозорците на премиера Бойко Борисов отбелязаха една година от внасянето на законова инициатива за спиране на ферми за норки от Инициативния комитет за Национална гражданска инициатива за забрана на ценни кожи в България.

„Имаме 61 00 подписа, с които инициативата е внесена в Народното събрание през 2018 година“, каза председателят на Инициативния комитет Петя Алтимирска.

Според нея депутатите не пожелаха да внесат законопроект по въпроса, затова се обръщат към министър-председателя и ресорния министър на земеделието и храните Десислава Танева.

„Ако беше приета, хиляди американски норки щяха да бъдат спасени, добиват се кожите им, а труповете им не могат да се използват“, обясни председателят на комитета.  

Активистите се притесняват, че има лоби на собствениците на ферми за ценни кожи, които пречат на появата на съответен законопроект за забрана.

„Възможно е да има влияние, тъй като депутатите на думи ни подкрепиха, но все още няма никакво политическо решение“, каза още тя.

Петя Алтимирска със съмишлениците си внесе в Министерския съвет протестна декларация на вниманието на премиера и ресорния министър. 

Вижте повече във видеото
Автор: Николай Марченко
Оператор: Ангел Галчев