Гледай
на живо

Бизнесът и данъчните в задочен спор за касовите апарати

Браншови организации искат отлагане на промените

Бизнесът и данъчните в задочен спор за касовите апарати На 31 март изтича срока за смяна на касовите апарати за регистрираните по ДДС търговци.   По вр... thumbnail text
На 31 март изтича срока за смяна на касовите апарати за регистрираните по ДДС търговци.
 
По време на дискусия в Българската стопанска камара собственици на ресторанти, търговци на петрол и газ, разработчици на софтуер и туроператури обявиха, че нямат готовност да отговорят на новите изисквания и на практика от 1 април са принудени да работят в нарушение. Те настояват наредбата да бъде отложена.
 
380 000 са фискалните устройства в страната. Към момента едва 38 от тях са пригодени към промените в наредбата. Голяма част от българските фирми са на мнение, че за да отговорят на новите изисквания ще са нужни между 12 и 18 месеца. 
 
От бизнеса се опасяват още, че с промените се създава опасност за изтичане на конфиденциална информация и практики на нелоялна конкуренция. Новата наредба предвижда пълен достъп до вътрешна информация на фирмите.
 
От Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер също искат удължаване на срока.
 
Новата наредба на НАП създава притеснения и за представителите на Българската петролна и газова асоциация. Според тях предвижданите промените струват на бензиностанциите десетки хиляди евро и ще доведат до затварянето на обекти. От 1 април на касовата бележка издадена от всяка бензиностанция трябва да пише покупна цена, продажна цена без данъци, размер на ДДС и акцизи.
 
Към настоящия момент няма как да се прогнозира дали промените ще доведат до скок на горивата .