София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бизнесът иска от НС да спре Закона за горивата

Всички заинтересовани организации се срещат с представители на ресорната комисия

5 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Всички представители на бизнеса са на мнение, че Народното събрание трябва да спре влизането в сила на Закона за горивата. Това стана ясно на брифинг в Министерство на икономиката след среща на АИКБ, КРИБ, КСБ, Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива (НСТПГ), Асоциация на българските пристанища и Минно-геоложката камара с министъра на икономиката Емил Караниколов във връзка със Закона за горивата.

По думите на министъра организациите са се обединили около позицията, че трябва да има закон, но да се коригирират текстовете му.

"Колкото по-бързо започне работата, толкова по-бързо ще има готови текстове", посочи Караниколов и допълни, че утре всички заинтересовани страни ще присъстват на ресорната комисия и ще посочат кои текстове в закона ги притесняват. Тогава ще бъдат отправени и конкретни предложения за корекция на текстове от закона.

На 23 януари 2019 г. парламентът отложи на първо четене въвеждането на промени в Закона за горивата за 1 юли 2019 година. На следващия ден в Министерския съвет имаше среща между премиера Бойко Борисов с ръководствата на Камарата на строителите и на Минно-геоложката камара за Закона за горивата за отлагане на въвеждането на новоприетия Закон с 6 месеца.

Спорният закон беше приет от парламента през лятото на 2018 г. и трябваше да влезе в сила от 28 януари 2019 г. С него се въвеждат специални изисквания за регистрация на търговците с нефт и нефтопродукти - определен уставен капитал и обезпечение, както и високи санкции за нарушителите. Законопроектът разбуни духовете още миналата година, като  тогава превозвачите и собствениците на малки бензиностанции организираха протести. Те получиха подкрепата на НФСБ, като първоначалният вариант на предложеното законодателство бе променено.