Гледай
на живо

Бизнесът: Петкова лъже

Работодателите поискаха оставката на енергийната министърка

Работодателите поискаха оставката на министърката на енергетиката Теменужка Петкова. Според тях тя е излъгала, че държавата не може да влияе на цените на тока. От месеци браншовите организации на бизнеса се оплакват от драстично поскъпване на електричеството на свободния пазар и настояват властта да вземе мерки.  

"Заради неистините и манипулациите, заради неспособността й да се справи с проблемите в сектор "Енергетика" и, най-вече, заради изоставените реформи, настояваме за оставката на Теменужка Петкова", се казва в съвместно изявление на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

"На 2 февруари 2018 г., министър Петкова си позволи в ефира на Българската национална телевизия да изрече серия от неистини, което говори или за целенасочено заблуждаване на общественото мнение, или за липса на професионализъм. В интервюто си пред БНТ министър Петкова говори за "свободен" пазар на електроенергия, върху който държавата не можела да влияе, удобно пропускайки факта, че на същия този "свободен" пазар на практика участват само две дружества, собственост на държавата, чрез борса, също собственост на държавата", поше още в писмото.

Работодателските организации и синдикатите организират протест срещу поскъпването на тока на 28 февруари.