Гледай
на живо

Бизнесът се обърна за помощ към президента

Работодателите и държавният глава ще се борят за по-голям икономически растеж

Бизнесът се обърна за помощ към президента Държавният глава и работодателските организации ще търсят заедно вариант за подобряване на икономиче... thumbnail text
Държавният глава и работодателските организации ще търсят заедно вариант за подобряване на икономическия растеж на страната. Това стана ясно след провела се по-рано днес среща между представителите на едрия капитал и президента Румен Радев на "Дондуков 2".
 
Конкретни мерки за подобряване на икономиката на стараната не са били обсъждани, но акцентът е бил поставен върху ускоряването на реформата в областите образование и енергетика, както и върху въвеждането на електронните услуги, намаляването на предпоставките за корупция в управлението и начините за улесняване  на наемането на квалифициран персонал от трети страни.
 
Работодателите коментираха и предстоящия протест в Брюксел на българските превозвачи на 10 януари заради промените по пакета "Мобилност", които ги засягат.
 
Припомняме, че  среща между работодателите и президента, случила се по покана на държавния глава, стана факт два дни, след като в телевизионно интервю  пред канал 3 председателят на КРИБ Кирил Домусчиев поиска спешно да се свика Съвета за национална сигурност заради масовото затваряне на предприятия и обяви, че през лятото на 2019-та токът у нас може да поскъпне с до 30%.  Председателят на КРИБ алармира и че има "тежък картел в държавната енергетика". На форумът днес Кирил Домусчиев не присъстваше.