София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Бизнесът във Великобритания – против членство в ЕС

Дойде време да гласуваме за изход и да си върнем контрола!

8 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Над 300 бизнесмена написаха писмо, в което призовават гражданите на Великобритания да гласуват страната да излезе от ЕС, съобщава Telegraph.
Сред бизнесмените, подписали писмото, е основателят на SuperDrug Питър Голдщайн, бившият вицепремиер на европейското подразделение на Sony Стив Дадли, управляващият директор на Goldma Sachs Дейвид Сисми и бившият председател на British American tobacoo Патрик Шихи.
Година след година Европейският съюз понижава износа на Великобритания, тъй като икономиките на страните-членки се намират в стагнация, а милиони хора са безработни. Както каза бившият управител на Английската Банка Мървин Кинг, еврото може да „експлодира“. Бюрокрацията на Брюксел задушава всеки един от 5,4 млн. бизнеса във Великобритания, имайки предвид факта, че съвсем малка част от тях действително търгуват с ЕС, е отбелязано в писмото.
Бизнесът, а не правителството носи приходи на министерството на финансите и създава работни места. Извън ЕС Великобритания ще получи възможност да израсне по-бързо, да излезе на нови пазари и да създаде повече работни места. Дойде време да гласуваме за изход и да си върнем контрола, споделят авторите на писмото.
Референдумът по въпроса относно целесъобразността на членството на Великобритания в ЕС е назначен за 23 юни.
По-рано стана известно, че кампанията за излизането на страната от състава на Евросъюза е получила повече дарения, отколкото кампанияза за запазването на членството и в ЕС. 11,83 млн.$ е сумата, която е събрана в подкрепа на т. нар. Brexit.