София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Близо 100 деца с хранително отравяне след коледно парти

Родителите обмислят да заведат колективен иск

5 годиниЗдраве 4 Боряна Райчева

96 деца от гимназията с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“ във Варна са с хранително отравяне след коледно парти в заведение в центъра на града. Инцидентът е станал в събота вечерта, когато деветокласниците са били в нощен бар. От заведението твърдят, че не тяхната кухня ги е снабдявала с храна, а външна кетъринг фирма.

През уикенда в два поредни дни общо 164 ученици от гимназията са имали тържество в заведението в центъра на града. 24 часа по-късно децата масово започнали да се оплакват от стомашно-чревни проблеми и температура.

Майката на едно от натровените деца разказа в „Здравей, България”, че коледното парти е организирано от училището и от там са избрали заведението. Децата са консумирали коктейлни хапки. В неделя детето й е получило симптоми на хранително отравяне. След това става ясно, че повечето деца са със същите симптоми.

От нощния бар обясниха, че за нуждите на партито е била използвана външна фирма и тяхната кухня няма нищо общо с хранителното отравяне.

От кетъринг-фирмата пък заявиха, че ще коментират случая, след като излязат резултатите от проверката.

Разследване по случая от отговорните институции е започнало още в понеделник. Взети са проби от храната и персонала, които трябва да бъдат изследвани. Резултатите ще излязат до края на седмицата. Здравните власти имат работна версия за причината за заразата, но на този етап източникът остава неизвестен.  Родителите обмислят колективен иск.