София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Близо 200 са жертвите на наводненията в Япония

Премиерът Абе ще посети засегнатите райони

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

195 души загинаха в резултат на наводненията в югозападните и централните райони на Япония. Това съобщи генералният секретар на японското правителство.

По думите му още четирима са в критично състояние.

Той добави, че 23 души официално са обявени за изчезнали. Все още не е възможно да се потвърди местонахождението на други  42-ма души в префектура Хирошима, а доклади за липсващи граждани продължават да се получават.

Очаква се в петък премиерът  Шиндзо Абе да посети отново засегнатите райони.

На мястото на бедствието има 73 хиляди служители от силите за самозащита, полицията и противопожарната охрана, както и 80 хеликоптера.

Телевизионният канал NHK съобщава, че от районите с бедствия са евакуирани 5 600 души. Без вода има още 239 000 домакинства, повечето от които са в префектура Хирошима.

Проливните дъждове, които засегнаха югозападната и централната част на Япония в края на миналата седмица, доведоха до наводнения и свлачища и озоваването на няколко града под вода.