София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Близо 40 достигна броят на жертвите в Магнитогорск

Рухването на блока може да е терористичен акт

пропускане
5 годиниИнциденти 2 Боряна Райчева

Броят на загиналите в резултат на срутването на част от сграда в руския град Магнитогорск се е увеличил до 37 души, съобщиха от пресслужбата на руското министерство на извънредните ситуации, цитирани от ТАСС.

Съдбата на още четирима остава неизвестна. Спасителната операция сред отломките на място на трагедията продължава вече четвърти ден.

Властите съобщиха, че в момента са идентифицирани 22 жертви от жертвите, сред които има и три деца. Жителите на града организираха импровизиран мемориал близо до сградата. Те носят цветя, новогодишни играчки и свещи в памет на загиналите. Някои оставят подаръците, които са купили за Нова година.

Поради опасност от срутване на съседните жилищни входове, живущите в тях са евакуирани и настанени във временни жилища.

Сутринта на 31 декември в Магнитогорск, в един от входовете на жилищен блок избухна взрив, който събори част от сградата. Разследващият комитет на Руската федерация разглежда експлозията на битова газ за приоритетен вариант на инцидента.

Някои руски медии обаче свързват трагедията с терористичен акт. Вчера трима заподозрени терористи са били взривени в маршрутка в Магнитогорск по време на престрелка с полицията. Предполага се, че има връзка между терористите и рухването на блока. Подобна информация публикува в Туитър и руският опозиционен лидер Алексей Навални.

Властите обаче посочват, че мъжете в маршрутката не са били терористи, а взривът на микробуса е бил заради повреда в газовата уредба.

Заради подозренията за терористичен акт жителите на Магнитогорск са в паника и ги е страх да излязат. Очевидци разказват, че по улиците на града има тежковъоръжени полицаи.