Гледай
на живо

Близо 60 са жертвите на срутения язовир в Бразилия

Продължава издирването на оцелели

Близо 60 са жертвите на срутения язовир в Бразилия До 58 нарасна броят на жертвите на опустошителния срив на язовира в Югоизточна Бразилия. В събота ка... thumbnail text

До 58 нарасна броят на жертвите на опустошителния срив на язовира в Югоизточна Бразилия. В събота кален поток от минни отпадъци заля цялата зона около стената на язовира. Така местните жители се оказаха в капан.

Търсенето на оцелели продължава, макар че спасителните операции бяха временно спрени рано в неделя, на фона на предупрежденията за повишени нива на вода, които биха могли да причинят допълнително наводнение и допълнително разпространение на отпадъци в региона. Заради опасенията от втори пробив на стената в неделя сутринта бяха евакуирани няколко квартала на град Брумадино.

Властите съобщават, че 305 души са в неизвестност. Търсенето им  продължава по суша, със самолети и с кучета.

Десетки хеликоптери са на разположение, защото гъстата кал е твърде коварна за наземните спасители. До момента са спасени 192-ма, 23 от които са хоспитализирани с наранявания.

Очаква се броят на жертвите да се увеличи, след като спасителите достигнат до най-засегнатия от свлачището район.

Главният прокурор на Бразилия Ракел Додж обеща да разследва трагедията, посочвайки: "Някой определено е виновен." Над  600 мини в държавата  са класифицирани като застрашени от срутване.