София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Близо 7 хиляди са загиналите в Ирак за изминалата година

Пострадали при кръвопролитията са над 12 хиляди души

7 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Повече от 6 800 мирни жители са станали жертва на кръвопролитията в Ирак през 2016 година. Други 12 300 са пострадалите, съобщава Мисията на ООН по данни от Ирак.

Мисията отбелязва, че данните за жертвите не включват загиналите в провинция Анбар на запад от Ирак, за месеците май, юли, август и декември 2016 година.

В Ирак тече операция по освобождаването на град Мосул от терористичната групировка „Ислямска държава“, превзела града през 2014 година.

Операцията продължи до октомври 2016 година. Тя се води от няколко силови ведомства в Ирак, поддържани от авиацията на международна коалиция, оглавена от САЩ.

Северните и източните квартали са щурмувани от армията и антитерористични подразделения. На юг от иракската „столица“ на ИДИЛ се движат федерални отряди на иракската полиция.

Терористичната групировка „Ислямска държава“ е една от най-големите световни заплахи за безопасността. За три години терористите са успели да завоюват значителни територии от Сирия и Ирак, част от които отстъпиха през последните месеци.