София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ШЕСТ МИЛИОНА ЛЕВА ИНВЕСТИЦИИ В РИБНИЯ СЕКТОР

ДФЗ финансира оперативни програми за развитие в сектор „Рибарство“

9 годиниАгро 2 Боряна Райчева

Държавен фонд „Земеделие“ финансира инвестиции за близо шест милиона лева в рибния сектор. Инвестициите са по мярка „Производствени инвестиции в аквакултурата“ от Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“ 2007-2013 г.
Близо 1 800 000 лева субсидуя е изплатена на пет фирми, като средствата са за изграждане на стопанство за производство на шаранови и есетрови видове, възстановяване на съществуваща рибовъдна ферма за топлолюбиви видове риби, както и за изграждане на комбинирано рибно стопанство за отглеждане на европейски сом и шаран.
997 971 лева са изплатени авансово за изграждане на рибовъдно стопанство за отглеждане на риба в плаващи мрежни клетки в язовир „Княжево“. Проектът ще се реализира на три етапа, като крайният срок за изпълнението му е 31 август тази година.
Отделно държавният фонд е изплатил субсидии в размер на близо 1 350 000 лева по два проекта от Оперативната програма. Безвъзмездната финансова помощ е за „Реконструкция на недействащо рибовъдно стопанство в гр. Левски“ и „Реконструкция и модернизация на язовир Кюлевча“.
Мярките са инвестиционни и се финансират от Европейския фонд за „Рибарство“.