София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БЛС: Средствата за извънболнична помощ са крайно недостатъчни

От съюза настояват за увеличение в бюджета за НЗОК

6 годиниЗдраве 8 Боряна Райчева

"Увеличението в болнична помощ е задоволително, особено като се вземе предвид, че от 10 години няма коригиране на цени за клиничните пътеки", казаха от Българския лекарски съюз (БЛС) на извънреден управителен съвет, относно гласуваното разпределение на рамката за бюджет 2018 на НЗОК.

Притесненията на съюза са във връзка с бюджета, предвиден за извънболнична помощ. Според лекарите не трябва да се подценяват дейностите в това перо. От съюза са категорични, че този подход ще влоши качеството на медицински дейности в първичната и специализирана извънболнича помощ. "Категорични сме, че е необходимо увеличение в средствата за извънболнична помощ и ако това не се случи, предстоят фалити на лечебни заведения и в извънболничната помощ", алармират от съсловната организация.

„Колегите са поставени в ситуация на невъзможност да издържат практиките си, а това неминуемо ще генерира напрежение между пациенти и лекари", опасяват се от БЛС.

От заседанието на съюза стана ясно, че съсловната организация застава единодушно зад колегите си от извънболнична помощ, като настоява за увеличение в бюджета на НЗОК. Претенциите на БЛС са за първичната доболнична помощ да се предвидят още 10 млн. лв., а за специализираната да се увеличат с още 13 млн. лв.