София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Блумбърг: Ким Чен Ун пристигна в Китай

КНДР опитва затопляне отношенията с Пекин

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун пристигна в Китай на посещение. Това съобщи в понеделник агенцията Bloomberg, но не дава подробности за посещението, предаде ТАСС.

Преди това агенцията Киодо, позовавайки се на дипломатически източници, съобщи, че неназован представител на КНДР, вероятно високопоставен член на ръководството на страната, е на посещение в столицата на Китай, където той пристигна в понеделник с влак. Това е предпочитаното транспортно средство, използвано от бащата на сегашния лидер на КНДР,  който многократно е посещавал Китай.

Медиите в Северна Корея не разпространиха никаква информация за посещението.

Според източници на Киодо основната цел на това пътуване е да се подобрят отношенията с Китай, тъй като напоследък те са се охладили поради засилените санкции от Пекин, наложени заради Севернокорейската програма за ядрени ракети. Китайската страна значително укрепи санкциите и намали мащаба на търговските отношения с КНДР в съответствие с изискванията на Съвета за сигурност на ООН.