София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БНР поздрави евролидерите с протестен концерт

Музикантите искат по-високи заплати

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Музикантите от българското национално радио решиха да разнообразят културната програма за посрещане на европейския елит, дошъл у нас за срещата на върха, със своя протестен концерт пред сградата на Националния дворец на културата.
 
Чрез  проявата  творците искаха да изразят недоволството от обидно ниското си заплащане, с което са принудени да издържат себе си и семействата си, като се надяваха звуците от тяхното недоволство да стигне до високопоставените политици.
 
Мотото на протеста е „Връщане на достойнството на българския музикант“. На протестния концерт се събраха десетки души, като музикантите напомниха, че политиците си отиват, но културата остава и поясниха, че за да свирят в БНР трябва да са учили 15 години. Те обявиха, че искат заплати, а не подаяния и се чудят, ако свирят чалга, дали ще им се плати. Те бяха подкрепени и от представители на синдикатите, които застанаха зад исканията им.