София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БНТ пред фалит, но плаща на външни адвокати

Телевизията дала над 2000 лв., за да защити наказанието срещу Ахчиева

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

След като само преди дни, изпълняващият длъжността директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков, заяви пред Съвета за електронни медии, че БНТ е пред  практически фалит, днес се оказа, че медията плаща пари на външни адвокатски фирми, които да водят делата й.
 
Въпреки, че БНТ има собствен правен отдел с юристи, назначени там на заплата, за да защитават интересите й, стана ясно, че по делото, водено от журналистиката Валя Ахчиева, заради наложеното й наказание "предупреждение за уволнение" защитата е поета от външна адвокатска кантора. Според непотвърдени данни, за това дело те са взели над 2000 лева.
 
Информацията, с която разполагаме, показва още, че въпросната фирма води не само това дело  на БНТ, като договорът с тях е сключен още от юли 2018-та година. Свързахме се с правния отдел на БНТ, за да чуем тяхната версия.
 
Самата Валя Ахиева, която пресрещнахме след поредното заседание  по  дело й срещу БНТ в Софийския районен съд, коментира, че наложеното й наказание е напълно необосновано, тъй като разход за медията на практика не е имало.
 
Всичко това според разследващата журналистка й се случило, тъй като бившият директор на медията Константин Каменаров искал да се разправи с неудобните журналисти и превадения в телевизията.