София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БОЕВЕТЕ В ДОНЕЦК ПОДНОВЕНИ

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА ПРОДЪЛЖАВА

9 годиниКрими 2 Боряна Райчева

Летището на Донецк и село Широкине се превръщат отново в бойно поле. Това става ясно от съобщение на наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, предаде ТАСС.
В доклада е съобщено за разполагане на военна техника и от двете страни по фронтовата линия в зоната за сигурност. Констатирана е периодична стрелба през деня на 20 април, която по-късно е прераснала в сражение с участието на танкове, минохвъргачки и стрелково оръжие.
Край летището в Донецк, мирът е бил нарушен още в понеделник, когато е констатирана престрелка с тежки въоръжения.
Властите в Киев съобщиха за един военнослужещ, който е убит в последното денонощие при нападение на бунтовниците край летището в засегнатия район.
Засилените атаки на представители от ДНР предизвикаха напрежение в столицата и други градове на Украйна. Властите планират операция по защита от нови нападения, идващи от проруските сепаратисти, по време на чествания от победата във Втората световна война идния месец, предаде Ройтерс. Нормалното почитане на празника е под въпрос и заради засиленото напрежение в Киев след убийството на видния проруски журналист Олег Бузина миналата седмица.
Припомняме, че в понеделник от самопровъзгласилата се Донецка република обвиниха украинските военни сили в неспазване на договорките от Минск и нарушаване на мира 26 пъти. Малко преди това от Киев заявиха, че бунтовниците първи са извършили престъпване на споразумението цели шест пъти.