София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Богдан Милчев: Имаме нужда от лидерство в пътната безопасност

Това заяви шефът на Института за пътна безопасност

4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Богдан Милчев от Института за пътна безопасност гостува в предаването "Делници" при Николай Колев по телевизия "Евроком". Той заяви, че чрез медиите целенасочено се внушава, че българските шофьори са калпави.

"Това се вменява дълги години. От 31 ще вдигнем практическото обучение на 42 часа. Вдигането на часовете няма да помогне с нищо, освен, че ще направи някои хора по-богати. Около 85% от шофьорите си взимат изпита от първия изпит. Това означава, че те изобщо не са калпави", коментира Милчев.

По думите му кандидат-шофьорският изпит трябва да стане труден и ужасно честен. Той припомни, че от 2006 г. има наложена директива от ЕС, която казва какви критерии трябва да има за провеждането на този изпит.
Шефът на Институа за пътна безопасност съобщи, че утре от 11:30 ч. в БТА стотици инструктори ще подпишат подписка, с която настояват да се спре безумието по пътищата.

"Утре ще се сложи началото на края на измислените предложения, които целят да облагодетелстват една група хора. Над 700 автошколи са се подписали под тази подписка", допълни Милчев.

Той подчерта, че Институтът за пътна безопасност е организирал конференция февруари 2018 г. в СУ - на нея е станало ясно, че има нужда от кодифициране на законодателството. ИПБ настоява да се създаде кодекс за пътна безопасност, в който да се обедини нормативната база. Всички министерства, трябва да бъда контролирани, обясни специалистът.