София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Боян Кайров: Не напуснах доброволно Специализираната прокуратура

Бившият спец-прокурор с коментар по актуални теми в прокуратурата

5 годиниПравосъдие 147 Боряна Райчева

В студиото на "Честно казано" по телевизия "Евроком" бившият помощник-прокурор в Специализираната прокуратура Боян Кайров повдигна леко завесата над някои тъмни кътчета от българската правораздавателна система.

На няколко пъти водещата изрази недоумението си защо не представя нещата по този по-определен начин, като в предварителния им разговор, с възклицанието: сигурно ви е страх, на което Кайров като мантра отговаряше еднотипно; защо да ме е страх, но така и не се стигна до рационално обяснение има ли страх, или не и на какво се дължи.

Бившият помощник-прокурор изрази мнение, че по времето на Борис Велчев прокуратурата е преживявала много по-добри дни и дори е правила "ювелирни акции" - припомняйки делото срещу "Наглите" и отвличанията на деца на богати родители.

Той определи "като човек и като юрист" ареста на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева и на нейната заместничка Биляна Петрова като "антихуманен акт".

"Една 50-килограмова женица беше оказана с белезници, в окови, унижена публично и цинично....", каза Кайров.

На въпроса на водещата защо кабинет "Борисов 1" е имал много повече воля да бори корупцията, бившият помощник-прокурор отговори, че за това не е достатъчна само "личността на Бойко Борисов".

"Заразата на справедливостта не е пламнала в нито един орган, за да зарази всичко", смята той.

По думите на Кайров той не е напуснал доброволно Специиализираната прокуратура, а когато главен прокурарор става Сотир Цацаров, той го привиква на разговор заедно с още седем негови колеги и ги преназначават в Софийска градска прокуратура.

"А там, при Цацаров, нямаше ли една Катя? Тя била близка на Цветелина Янева, жената до Делян Пеевски....", поинтересува се водещата.

"За Катя Янакиева ли питате? Да, тя е един добър колега.Началник на кабинета", отговори Боян Кайров.

Но бившият помощник-прокурор направи уточнението, че според него "ролята на Пеевски прекалено се преекспонира и хиперболизира".

"Той едва ли има власт над такива фигури като главния прокурор, като други личности с позиции в тази система. Главният прокурор законово има власт над всеки от нас", подчерта Кайров.

Когато водещата го попита за арестите и делата срещу знакови фигури на българския олигархат като Арабаджиеви и Баневи, той призна, че с "Баневи сме семейни приятели", познавал майка му Мария Банева от години.

"Нека се докаже вината на Банев в един съдебен процес, който може да се реализира навън", посочи Кайров.

"Но той беше казал, че може да избяга в Русия...", припомни водещата

"Никога не съм чувал от устата на Банев такова твърдение", категоричен беше Боян Кайров.

 "Защо обаче напуснахте?", попита от упор водещата.

"Не мога да работя в такава среда", призна Кайров и добави, че тази среда била "нездрава, неведра, неколегиална".

"Правеха ни забележка за елементарен поздрав и разговор с адвокати", уточни Боян Кайров.

На питането на водещата дали това се е отнасяло и за журналисти, той отговори утвърдително, "да, и за поздрави и разговори с журналисти", допълни бившият промощник-прокурор.

"Лично аз съм потърпешв, че си позволявам да поздравявам журналисти", сподели Кайров.

"Има ли някаква фигура, която има афинитет към тези зрелищни акции напоследък, която дърпа конците задкулисно?", попита водещата.

"Вероятно", отвърна лаконично Боян Кайров.

Запитан за делото "КТБ", той каза :"Като безумие определям това".

"Имаме един основен свидетел по това дело и нищо друго", посочи той. "Цялата тази конструкция няма да издържи в съда", обобщи Боян Кайров.