Гледай
на живо

Откриха палатката на Боян Петров (ОБНОВЕНА)

Алпинистът не бе открит в лагер 2

Откриха палатката на Боян Петров (ОБНОВЕНА) Спасителните екипи, които издирват изчезналия български алпинист Боян Петров, са открили палатката м... thumbnail text

Спасителните екипи, които издирват изчезналия български алпинист Боян Петров, са открили палатката му. В нея не е намерено нищо, съобщават в Туитър индийски източници.

Времето в момента е благоприятно и шерпите се катерят към лагер 3, където се очаква да прекарат нощта. 

По-рано бе съобщено, че Петров не е открит и в лагер 2. Спасителните екипи, които издирват българина в Хималаите, провериха лагера в подножието на връх Шиша Пангма, но там също не е имало и следа от Петров.

Сутринта два хеликоптера търсиха алпиниста. Въздушната операция стартира в 5:30 часа местно време. Хеликоптерите, с екип от по двама пилоти, двама спасители и техник, са направили два обхода като са достигнали до лагер 2, а след това и до лагер 3. Поради силния вятър операцията по въздух бе прекратена.

При добро време утре спасителите ще се опитат да достигнат и до върха, който се намира на 8027 метра.

Спасителният екип, който издирва Боян по въздух, проведе заседание в Катманду за това как да продължи акцията по издирването. Разрешителното за полета на непалските хеликоптери е до утре – 13 май, а от българското посолство са поискали удължаване на срока.

Китай ангажира близо 100 души за акцията - спасители, медици, логистични екипи.