София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бойко Борисов: Аз в Божиите работи не се меся

Най-силното послание на папата беше за мир

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов даде кратко изявление за визитата на папа Франциск у нас на летище София след изпращането на Светия отец, който отлетя за Скопие. 

Първите думи на министър-председателя бяха на благодарност към хората и службиге, организирали посещението на папата у нас и грижили се за неговото нормално протичане. 

На въпроса кои лично за него са били най-важните послания на главата на Светия престол, Борисов отговори, че това е било посланието му за мир.

"Ние сме размирен регион и аз се страхувам от война", каза премиерът.

По негови думи той е останал впечатлен и от посланията и отношението на папа Франциск към децата и хората. 

"Визитата на папата беше важна и с това да се разсее световната конспирация за Сергей Антонов, за българската следа в покушението срещу Йоан-Павел Втори. Папа Франциск три дни обикаля страната, срещна се с много хора и се видя отношението", посочи Борисов. 

Премиерът коментира и посланието на Светия отец за хуманно отношение към мигрантите, които бягат от "война и глад".

"Ние сме против тези, които нощно време, нарушавайки границата, искат да отидат там, където не ги желаят", подчерта Бойко Борисов. 

Когато журналист попита премиера какво е становището му за поведението на Синода по време на папската визита, последва категоричният отговор: "Аз в Божиите работи не се меся".

"Господ е назначил и папата, и патриарха. Не искам да коментирам. Но ми беше много приятно, когато папата целуна кръста на патриарха", уточни Борисов. 

На питането дали посещението на папа Франциск у нас не е по повод на евроизборите, министър-председателят заяви, че "когато на 24 май миналата година го поканихме, не знаехме датата на бъдещите избори".  

На края на брифинга той каза още, че е "възложил на папата" да се моли срещу срещу градушките, ударили Исперих.

"Хората, които са пострадали, ще получат и помощ, има такива индивидуални фондове", обеща Борисов. 

Той обаче не поясни за какви суми става въпрос, защото "не раздавам аз парите".