София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бойко Атанасов: Трябва да има разделение на властта

Следователят очаква подкрепа за кандидатурата си от Данаил Кирилов

пропускане
5 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Работата на Специализираната прокуратура и ресорът, който Иван Гешев оглавява, разследва корупция и организирана престъпност. Отсъствието на присъди води до това да се създава впечатление, че тези органи не работят. Номадството на едни магистрати от орган в орган в последните 10 г. не създава впечатление за тяхната успешност”, заяви в ефира на БТВ кандидатът за главен прокурор Бойко Атанасов.

Днес е последният ден, в който приключват номинациите за главен прокурор. Номиниран досега е само зам.-главният прокурор Иван Гешев, избран от цялата прокурорска квота във ВСС. Единствената останала възможност е правосъдният министър да излъчи номинация.

Преди време министърът Данаил Кирилов че е проучил професионалните качества на Атанасов и не би подкрепил неговата кандидатура. Ако обаче той получи широка подкрепа, включително и тази на президента, той ще вземе предвид това до края на процедурата.

„Миналата година бях атестиран от прокурорската колегия на ВСС с най-високата професионална оценка за много добро изпълнение на служебните изпълнения. Найвероятно министър Кирилов е проверил нещо друго".

Той е на мнение, че съдебната реформа в прокуратурата трябва да започне, тъй като тя е централизирана и изцяло подчинена на един човек. Затова, по думите му, „срастването между властите” не трябва да съществува, а да има разделение на властта.