София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бойко Борисов е преизбран за председател на ГЕРБ

Конгресът на партията отчете постиженията през годините

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Четвъртото Национално събрание на ГЕРБ преизбра с пълно единодушие за лидер на партията Бойко Борисов. Всички делегати са подкрепили единствената кандидатура за поста председател на партията - тази на Борисов.
На настоящите си постове като заместник-председатели на партията остават Цветан Цветанов, Йорданка Фандъкова и Димитър Николов.

С презентация за постиженията на ГЕРБ през годините започна форумът на партията. В началото модерна мултимедия - 3D мапинг показа постигнатото по време на управлението на ГЕРБ.

Бойко Борисов изрази увереност пред делегатите, че кабинетът ще изкара пълния си мандат. “50 милиона лева струват едни избори. И това е само първото полувреме”, предупреди той партиите, които искат предсрочен вот. Премиърт се похвали, че сега са отпуснати 50 милиона лева коледни добавки за пенсионерите. Той отчете постигнатото за шест-седем години на "фона на синьо-червената мъгла преди това".

Борисов отново беше категоричен, че никога не е говорено за коалиция с БСП. Според него, левицата от завист искат да провалят Европредседателството. "Сега се сетили вот за Председателството да има", заяви лидерът на ГЕРБ и попита как БСП си го представят Европредседателството ни със служебно правителство и без парламент.

От своя страна финансовият министър Владислав Горанов отблеяза пред делегатите на конгреса, че се очаква да постигнем 100 млрд. лв БВП, което не е реализирано досега.„Икономиката напредва с добри темпове, може и по-добре, но загубихме време, години на прехода, цветът на нацията или емигрира или премина в нетрудоспособна възраст“, поясни Владислав Горанов.

Ръстът на икономиката се дължи и на завръщането на доверието в обществото. Гражданите повярваха, че в България може да се живее добре, категоричен е финансовият министър.

Последните години няма нито един икономически показател на държавата, който да не е в прогрес. Това каза от своя страна вицепремиерът Томислав Дончев."Въпреки това - България може повече. Следваме пакета утвърдени политики - развиваме инфраструктурата, поддържаме ниска данъчна тежест, защото българският бизнес има нужда да се развива, работим държавата да се оттегля от местата, където е влязла повече”, допълни Дончев. Той посочи, че единственият път към богатство на държавата е да произвеждаме и продаваме повече.

Цветан Цветанов пък напомни на множеството, че „когато една партия има над 93 000 членове, всеки от тях трябва да носи персонална отговорност за действията си, защото всеки член на партията може да допринесе до лошия авторитет на партията, който се гради с години“.