София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Бойко Борисов и Симеон изпълниха танц със саби

Двамата се включиха в традиционната ардха

6 годиниПолитика 47 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов и бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски, който е специален гост в българската делегация при посещението в Саудитска Арабия, се включиха в традиционния танц със саби в кралството. Това стана по време на вечерята, която крал Салман даде в чест на Борисов.

Във видимо добро настроение премиерът се включи в танца ардха, както е арабското му наименование. Той е от едната страна на крал Салман, а от другата му е Сакскобургготски. След танца тримата проведоха кратък разговор, след което официалната вечеря продължи.

Танцът ардха започва с един стих, който се повтаря под барабанен ритъм с ритмично повдигане на сабите във въздуха. По този начин се изразява радост и гордост. В кралството ардха е бил свързан с военни победи, но вече е включен в официални вечери и церемонии.

Преди половин година и президентът на САЩ Доналд Тръмп също се включи в традицията. След като сключи сделки за оръжия със Саудитска Арабия за стотици милиарди долари, той танцува със саби заедно с владетеля на страната.