София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов и Заев сбъдвали „мечтата“ на Гоце Делчев

Ще работим, няма да спорим, увериха двамата премиери

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Премиерите на България и Северна Македония – Бойко Борисов и Зоран Заев поднесоха цветя пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас“ в Скопие.

Българският министър-председател е в югозападната ни съседка за отбелязване на Илинден и втората годишнина на Договора за добросъседство. 

„Всички герои, за които спорим дадоха живота си, за да можем сега да се развиваме заедно“, каза Бойко Борисов малко преди това в сградата на правителството - Владата.

Той припомни, че навършват две години откакто е подписан Договорът за добросъседство, приятелство и сътрудничество.

„Със съвместните усилия на правителствата на Гърция и Северна Македония направихме неща, които десетилетия преди това не можеха да станат“, каза министър-председателят.

По думите му „ежедневно трябва да работим, за да приключим с темите за събитията и личностите, за които спорим“.
„Героите са мечтали да има автономия и права на хората, живеещи в този регион. Всичко това в момента го има и го развиваме“, обяви Борисов.

Премиерът изрази надежда историците в София и Скопие „да положат огромни усилия и да намерят правилното изразяване на историята, която да обединява България и Северна Македония“.

Зоран Заев също изрази увереност за постигане на споразумение с България за спора около Гоце Делчев. „Договорихме се вече за четири исторически личности, които почитаме заедно, ще намерим решение и за Гоце Делчев…“, каза македонският премиер.

„Отдаваме му почит чрез взаимно разбиране и съм убеден, че делата му могат само да ни свържат“, поясни Зоран Заев.